Bij extreem lage buitentemperaturen of een zeer groot gasgebruik kan een gasfles bevriezen. Dat is een volkomen normaal fenomeen. Het is niet het gas in de gasfles wat bevriest, maar condens op de buitenkant van de fles tot waar de vloeistof in de fles zit. Vloeibaar gas heeft warmte nodig om gasvormig te worden. Door een natuurlijk proces wordt deze warmte aan de omgeving onttrokken. De druk in de fles is afhankelijk van de vloeistoftemperatuur.
Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de druk. Soms is de vraag naar gas zo hoog dat de omgevingstemperatuur niet meer afdoende is om het vloeibare gas op te warmen. Het vloeibare gas in de fles wordt zo koud, dat de lucht tegen de gasfles sterk afkoelt, het vocht daaruit condenseert en gelijk tegen de buitenkant van de fles vriest.
Is je gasfles “bevroren”? Schakel dan je gastoestel dat verbonden is met de gasfles tijdelijk uit en draai de gaskraan van de fles dicht, tot de gasfles weer opgewarmd is. Start dan je toestel en de gastoevoer opnieuw op en je gasinstallatie zal weer normaal werken.